Petua Cepat Hamil Selepas Haid

Hamil

Petua Cepat Hamil Selepas Haid: Ketika hasrat untuk memiliki zuriat memenuhi fikiran, persoalan-persoalan muncul: Bila sebaiknya saya berhenti menggunakan pil kontraseptif? Berapa hari selepas haid saya boleh hamil? Bagaimana saya tahu bila saya sedang ovulasi? Bagaimana jika saya mengalami masalah kemandulan? Ini adalah perkara-perkara biasa yang muncul ketika seseorang ingin memulakan pengembaraan yang indah ini. Kita akan mencuba menjawab semua persoalan anda untuk memastikan anda dapat menghadapi pengalaman ini dengan penuh keyakinan.

Memahami Kitaran Haid Anda

Untuk mencapai kehamilan, memahami kitaran haid anda adalah penting. Tiada wanita yang subur pada setiap masa; tempoh subur ditentukan oleh kitaran haid anda. Tempoh subur ini hanya berlangsung beberapa hari dan berlaku sekitar masa ovulasi.


Ovulasi bermula 14 hari sebelum haid seterusnya pada kitaran 28 hari, dan pada hari ke-21 bagi kitaran 35 hari. Anda mungkin mengalami kesesakan di bahagian bawah perut atau pengeluaran lendir yang banyak semasa ovulasi, tetapi tidak semua wanita mengalami gejala ini.

Untuk mengetahui hari ovulasi secara tepat, terdapat pelbagai kaedah. Jika kitaran anda adalah tetap, pengiraan adalah kaedah yang paling mudah dan berkesan (14 hari sebelum haid seterusnya). Anda juga boleh menggunakan ujian ovulasi untuk mengesan hormon LH dalam air kencing, yang merupakan ciri pelepasan telur, beberapa hari sebelum pertengahan kitaran anda. Memerhatikan lendir serviks juga boleh menunjukkan ovulasi yang semakin hampir apabila konsistensinya lebih cecair dan berbentuk benang. Mengikuti kurva suhu juga boleh memberitahu anda tarikh ovulasi apabila ia meningkat sedikit.


Mencipta Sekeliling Sihat untuk Hamil

Secara umum, anda perlu merasa dalam keadaan baik pada tempoh ini dan tidak mengambil sebarang ubat. Beberapa ubat boleh bertindak sebagai pengacau endokrin dan akan memberi kesan kepada rahim dan hormon yang terlibat dalam ovulasi dan kualitinya. Jika anda sedang menjalani rawatan, kami mencadangkan untuk mendapatkan nasihat dari doktor anda.

Elemen lain juga boleh bertindak sebagai pengacau endokrin. Pakar sakit puan, Dr. Véronique Bied Damon, memberi amaran kepada semua ibu mengandung tentang persekitaran mereka: “Kita perlu berhati-hati dengan pembungkusan plastik, elakkan pengawet makanan dan makanan segera. Tetapi juga produk kosmetik seperti minyak wangi, produk rumah, produk pembersihan rumah, dan sebagainya.”


Mengetahui Pengaruh Pil Kontraseptif

Adakah pil kontraseptif menghalang kehamilan dengan cepat? Setelah anda memutuskan untuk mencuba untuk mendapatkan zuriat, anda boleh hamil sebaik sahaja berhenti menggunakan kontraseptif. Tetapi anda perlu berhenti mengambil pil pada akhir pakej. Pada awalnya, “haid buatan” akan muncul dan kemudian satu kitaran baru akan dimulakan dan ovulasi pertama mungkin mengakibatkan pembuahan.

Namun, perlu diingat: anda perlu bersabar kerana walaupun beberapa wanita hamil sebaik sahaja berhenti kontraseptif (walaupun selepas beberapa tahun), yang lain terpaksa menunggu beberapa bulan, yang mana masih merupakan jangka masa yang normal. Sebenarnya, anda perlu menunggu sehingga kitaran anda kembali menjadi tetap, kerana badan kadang-kadang memerlukan masa – dari satu hingga beberapa bulan – untuk mengembalikan kitaran haid semula jadi.

Penutup

Walaupun tempoh ini boleh berpanjangan, jangan bimbang! Kehamilan dalam masa 3 bulan selepas berhenti mengambil pil adalah sangat jarang. 90% wanita hamil hanya selepas setahun mencuba. Program MyBuBelly dapat membantu meningkatkan kesuburan anda dengan program pemakanan semulajadi yang memberi anda semua nutrien yang diperlukan untuk kehamilan anda. Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan untuk berunding dengan doktor hanya jika anda telah mencuba untuk mengandung selama lebih dari setahun.


Masalah kemandulan boleh disebabkan oleh banyak faktor, tetapi faktor-faktor lain juga boleh menerangkan kesulitan dalam mengandung, seperti kerapnya hubungan seksual dan usia pasangan. Jika doktor anda mengesyaki masalah kesuburan, beliau boleh menggunakan pelbagai ujian untuk wanita dan lelaki. Berdasarkan hasil ujian ini, beliau kemudian boleh mendiagnos atau tidak kemandulan dalam anda atau pasangan anda dan memberi nasihat tentang bagaimana untuk membetulkannya.Related posts