Plot dalam Novel Silir Daksina

Novel

Plot dalam Novel Silir Daksina: Novel Silir Daksina mengisahkan tentang perjalanan seorang remaja, Haiqal, yang menerima sebuah manuskrip misteri dari Ong See Hwa dari Johor. Manuskrip ini mengandungi sebuah cerita yang seakan-akan merupakan cerita hidup ayah Haiqal, Abdullah bin Kayan, yang dimainkan oleh watak Cikgu Nizam. Haiqal merasa terpanggil untuk menjejaki kisah ayahnya, walaupun keputusan ini tidak disokong oleh uminya.

A: Permulaan / Eksposisi

Plot novel ini bermula dengan pengenalan watak utama, Haiqal, yang menerima manuskrip misteri. Manuskrip ini memberikan petunjuk bahawa cerita yang terkandung dalamnya berkaitan dengan ayah Haiqal, Abdullah bin Kayan, dan dimainkan oleh Cikgu Nizam. Haiqal memutuskan untuk kembali ke Johor untuk menyiasat warisan ayahnya, walaupun ia bertentangan dengan kehendak uminya.


B: Perkembangan

Haiqal diterima dengan baik oleh penduduk Kampung Seri Purnama, terutamanya oleh Tauke Ong yang memberikan kepercayaan padanya untuk mengurus wang simpanan dan kebun kelapa sawit. Dia juga berkenalan dengan anak Tauke Ong, Ong See Hwa, yang memiliki persamaan dengan watak Ai Ling dalam manuskrip. Bersama-sama, mereka mendedahkan cerita hidup Abdullah bin Kayan melalui pameran di balai raya lama. Haiqal menyedari bahawa ayahnya adalah seorang tokoh seni dan sastera yang dihormati di negeri Johor.

C: Perumitan

Penduduk kampung berharap Haiqal akan membawa kembali kegemilangan tarian zapin di kampung mereka, seperti yang pernah dilakukan oleh Abdullah bin Kayan. Haiqal merasakan tanggungjawab ini dan berunding dengan penggiat tarian zapin seperti Pak Cik Bakar dan Haji Salim. Mereka bersetuju untuk mengadakan persembahan tarian zapin, dan inisiatif ini mendapat sokongan ketua kampung dan ahli dewan undangan negeri.


D: Klimaks

Namun, pada hari persembahan, pasangan Haiqal, Lazim, mengalami kemalangan dan tidak dapat menari. Ong See Hwa menggantikannya pada saat-saat terakhir. Haiqal dan Ong See Hwa menampilkan tarian zapin dengan penuh emosi, menyentuh hati penduduk kampung yang teringat kepada Abdullah bin Kayan. Umi, walid, dan Nurul Aisyah turut hadir dan menyaksikan persembahan tersebut. Umi mengaku kesilapannya yang dulu memisahkan Haiqal dari ayah kandungnya, sedar bahawa darah ayah mereka mengalir dalam tubuh Haiqal.

Penutup


Akhirnya, Haiqal meninggalkan Kampung Seri Purnama untuk melanjutkan pelajarannya di Sarawak. Ratna, teman sejatinya, telah bertunang dengan seorang usahawan muda. Plot dalam novel Silir Daksina menggambarkan perjalanan Haiqal dalam menyulam kembali warisan ayahnya dan menghubungkan dirinya dengan akar-akar keluarganya. Cerita ini juga menggambarkan kekuatan tarian zapin sebagai warisan budaya yang dapat menghubungkan generasi yang berbeza.
Related posts