Siposis dalam Novel Silir Daksina

Novel

Siposis dalam Novel Silir Daksina: Novel “Silir Daksina” mengisahkan perjalanan Haiqal Haqimi, seorang remaja yang terdorong untuk menjejaki akar umbi kehidupan bapanya melalui sekeping manuskrip berusia. Kisah ini membentang latar belakang unik di kampung Batu Pahat, Johor, yang dipenuhi dengan kehangatan penduduknya. Sinopsis ini memaparkan perjalanan Haiqal, membedah hubungan keluarga yang tercabar dan ikatan kasih antara umi, ayah kandung, dan arwah bapanya, Abdullah bin Kayan.

(A) Pertarungan Dalam Diri Haiqal

Haiqal menerima warisan berharga berupa manuskrip bapanya, memulakan perjalanan yang menggoncangkan kedamaian hidupnya. Keputusannya untuk menjejaki kampung ayahnya menimbulkan pertentangan di dalam jiwa Haiqal. Perkembangan ini menyaksikan konflik emosi dan keazaman Haiqal untuk menggali makna sebenar di sebalik lapisan kisah keluarganya.


(B) Jejak Pertemuan di Kampung Seri Purnama

Di tengah-tengah keindahan Kampung Seri Purnama, Haiqal disambut dengan penuh kehangatan oleh penduduk kampung. Di sini, beliau mula menggali kisah-kisah lama tentang arwah ayahnya. Gambaran sebuah kampung yang hampa tanpa sentuhan seni zapin turut menghiasi muka suram Haiqal, mendorongnya untuk menghidupkan kembali semangat seni yang disayangi bapanya.

(C) Persembahan Zapin D’Pumama

Puncak klimaks novel berlaku semasa persembahan zapin D’Pumama. Kejadian yang tak terduga apabila Lazim terlibat dalam kemalangan menggugah jiwa Haiqal. Ong See Hwa, dengan keberanian dan semangat gotong-royong, memilih untuk menggantikan tempat Lazim. Haiqal dan See Hwa berganding bahu dalam persembahan menggetarkan hati penonton, membuktikan bahawa semangat seni dapat mengatasi segala rintangan.


(D) Pembebasan Emosi Umi

Melalui penariannya, Haiqal mencungkil kedalaman emosi umi. Umi menyedari kesilapannya yang besar, mengakui betapa pentingnya untuk Haiqal memelihara hubungan dengan bapa kandungnya. Di kubur Abdullah bin Kayan, ia adalah saat penebusan di mana umi menyatakan penyesalan dan memohon restu dari arwah.

Penutup


Novel “Silir Daksina” menceritakan sebuah perjalanan yang menggetarkan jiwa, menunjukkan bahawa kisah keluarga memilukan dapat menjadi landasan pembebasan emosi. Kematangan Haiqal dalam menerima cinta dari dua dunia yang berbeza, membuktikan bahawa kasih seorang bapa mampu menebus kesilapan lalu. Sinopsis ini mempersembahkan satu kisah yang menggetarkan dan mempesonakan, mencipta kesan mendalam dalam jiwa pembaca.


Related posts